Foto van een kom met Vietnamese noedelsalade met rijstnoedels en gemarineerde tofu uit de airfryer

Vietnamese Noedelsalade met airfyer tofu

Lunch | Hoofdgerecht | Salade
Warm weer en warm weer gaan niet altijd lekker samen. Deze salade is heerlijk op zomerse dagen en zorgt voor een goede portie eiwit en koolhydraten
prepare

20min

cook

15min

total

35min

De zomer laat zich eindelijk zo af en toe zien, en dat betekent voor veel mensen dat ze toch wat minder zin in hebben in een warme maaltijd. Daarvoor bieden maaltijdsalades uitkomst. Ze zijn vaak lichter dan warme gerechten, maar toch gezond en vullend.

Met dit recept maak je een heerlijke friszure Vietnamese salade op basis van rijstnoedels. De tofu zorgt voor wat extra eiwitten. In dit gerecht houdt ik de groenten eenvoudig, maar naar wens kun je andere ingrediënten toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan paprika, spinazie of edamame-boontjes. De Nuoc Cham is lekker zurig. Perfect voor de zomer!

Tips

  • De salade is het lekkerst met dunne rijstnoedels (2mm, of vermicelli-rijstnoedels)
  • Heb je toevallig een potje homemade sweet chilisaus in de koelkast staan? Dat is ook erg lekker bij dit gerecht
  • Het meeste werk zit in het snijden van de groenten. Dit gaat sneller en makkelijker met een food processor
  • Dit gerecht is prima als lunch. De salade blijft het lekkerst als je de rest van de dressing apart bewaart en vlak voor het eten toevoegt
Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.

ingredients

for 2 people

voor de tofu

  • 0.5
    lime juice of
  • 0.5 clove
    garlic pressed
  • 1 tbsp
    soy sauce
  • 0.5 tbsp
    maple or agave syrup
  • 0.5 tbsp
    oil
  • 200 g
    tofu in blokjes van ca. 2 cm

voor de dressing (nuoc cham)

  • 0.5 clove
    garlic pressed
  • 0.5
    lime juice of
  • 1 tbsp
    rijstazijn (of witte azijn)
  • 2 tbsp
    soy sauce
  • 1 tbsp
    maple or agave syrup
  • 1
    red pepper chopped
  • 2 tbsp
    water

voor de rest

  • 180 g
    rijstnoedels ongeveer
  • 1
    wortel in dunne repen
  • 0.5
    komkommer zaadlijsten verwijderd en in dunne repen
  • 6 blaadjes
    baby romaine sla in hapklare stukjes
  • 2
    spring-onion in rings
  • fresh coriander

Preparation

step 1

Meng alle ingrediënten voor de tofu behalve de tofu zelf in een kom door elkaar. Voeg de blokjes tofu toe en laat minimaal een half uur marineren. Schep halverwege om

step 2

Bak de tofu in de airfryer op 180°C in 15 minuten bruin. Schud halverwege om. Geen airfryer? Je kunt de tofu ook in de oven bakken. Bak ze dan eerst 10 tot 15 minuten, draai ze om en bak nog eens 10 tot 15 minuten

step 3

Meng alle ingrediënten voor de Nuoc Cham in een kommetje door elkaar. Zet apart

step 4

Kook de rijstnoedels volgens de verpakking gaar. Giet af in een vergiet en spoel na met koud water om het kookproces te stoppen en laat het uitlekken. Meng alvast een klein van de Nuoc Cham door de noedels om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken

step 5

De de noedels in een kom, en meng met de wortel, komkommer en baby romaine. Schep de rest van de dressing erdoorheen. Breng eventueel op smaak met wat extra sojasaus of zout, garneer met lente-ui en koriander en serveer

products for this recipe
Product photo of the Magimix CS 4200 XL food processor

Food processor