Foto van plantaardige spaghetti met saus van courgette en oesterzwammen bacon

Spaghetti met courgettesaus en oesterzwammen

Main course
Een lekker simpel bord pasta is altijd goed. De oesterzwammen geven lekker veel smaak, waardoor je bij dit gerecht helemaal geen kaas mist
prepare

5min

cook

15min

total

20min

Na een heerlijke vakantie in Italië heb ik toch nog steeds trek in pasta. Wat me daar heel erg opviel was hoe eenvoudig ze de pastagerechten houden. Zo at ik daar bijvoorbeeld Pici (een soort dikke spaghetti) met een saus op basis van aubergine. Een heel eenvoudig gerecht, waarbij de aubergine nog heerlijk puur smaakte.

Dat gerecht inspireerde me voor deze pasta, waarbij in plaats van aubergine courgette is gebruikt als basis voor de saus. De oesterzwammen hebben wat weg van bacon en geven het gerecht wat extra hartigheid, waardoor een vervanger voor kaas niet meer nodig is. Het mag natuurlijk wel.

Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.

ingredients

for 4 people

for the oyster mushrooms

  • 1 tbsp
    oil
  • 150 g
    oesterzwammen in repen gescheurd
  • pinch of
    salt
  • 2 tbsp
    tomatenketchup
  • 2 tbsp
    soy sauce
  • 0.5tsp
    smoked paprika
  • 0.5tsp
    cayenne pepper

voor de courgettesaus

  • 1 tbsp
    oil
  • 2 cloves
    garlic thinly sliced
  • 3
    courgette in kwart maantjes van ca. 0,5 cm
  • pepper and salt
  • 1tsp
    citroenschil geraspt
  • basilicum naar smaak
  • 400 g
    spaghetti

Preparation

step 1

Begin met de oesterzwammen. Die worden lekkerder naarmate je ze langer bakt. Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de oesterzwammen met een snuf zout toe en bak een klein beetje aan

step 2

Meng ondertussen de overige ingrediënten in een kommetje en giet het bij de oesterzwammen in de pan. Meng goed door, zet het vuur iets lager en laat 10 tot 15 minuten bakken terwijl je af en toe roert

step 3

Verhit voor de courgettesaus olie in een pan waar je een deksel voor hebt. Bak de knoflook ca. 30 seconden en voeg vervolgens de courgette toe. Bak deze 5 minuten op middelhoog/hoog vuur tot het zacht en bruin begint te worden. Roer regelmatig. Draai na 5 minuten het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat de courgette zo nog 10 minuten doorbakken. Roer af en toe

step 4

Breng terwijl de courgette bakt voor de spaghetti een ruime pan met water aan de kook. Voeg een flinke snuf zout toe en kook de spaghetti volgens de verpakking beetgaar

step 5

Roer voordat je de spaghetti afgiet 2 of 3 eetlepels van het kookvocht door de courgettesaus. Giet de spaghetti af en roer door de saus. Maak het gerecht af met citroenschil en verse basilicum. Serveer met de gebakken oesterzwammen

products for this recipe
Product photo of a cast iron skillet from Le Creuset

Cast iron skillet