Foto van een kom Ribollita - Goed gevulde Toscaanse maaltijdsoep met veel groenten en brood

Ribollita met courgette - Toscaanse broodsoep

Soup | Lunch | Main course
Deze supergezonde maaltijdsoep zit boordevol groenten en is supergezond. Perfect om restjes brood en groenten op te maken. Makkelijk en fool-proof.
prepare

10min

cook

30min

total

40min

Hoe leuk ik het ook vind om te koken en lekker te eten, ik blijf een zwak houden voor eenvoudige gerechten. Als ik zoek naar de herkomst van gerechten die me aanspreken, kom ik vrij vaak tegen dat het eigenlijk armeluisvoedsel is. Dat is helemaal niet erg, want vaak betekent het inderdaad dat je voor weinig geld toch een heel gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. Nog een voordeel is dat het vaak niet kan mislukken.

Dat geldt ook voor Ribollita, een Toscaanse broodsoep. Ribollita betekent zoveel als 'opnieuw opgewarmd'. Vaak wordt er een grote pan gemaakt, die de dagen erna opnieuw wordt opgewarmd. Zo krijgen de smaken meer tijd om zich te ontwikkelen, maar stiekem is de soep de eerste dag ook al heel lekker. Het maakt het wel een perfect meal-prep gerecht. Het doet me ergens denken aan Sloveense Jota, maar dan zonder zuurkool.

Dit is een zomerse variant van Ribollita. Eigenlijk horen er een of meerder soorten kool in de Ribollita, op zijn minst cavalo nero (palmkool), maar ook groene kool kan er prima in, maar 's zomers vind ik dat iets te heftig. Om het toch nog een beetje licht te houden gebruik ik in plaats daarvan courgette. Wanneer het brood toegevoegd moet worden verschilt per recept. Zelf vind ik het lekkerder als het nog wat bite heeft. Ik leg de stukjes brood onderin mijn kom en schenk de soep erbovenop. Maar er zijn ook recepten waarbij je het brood een aantal minuten mee laat koken in de soep.

Tips

  • Het Toscaanse brood dat gebruikt wordt voor Ribollita wordt, wordt gebakken zonder zout. Het Nederlandse brood is veel zouter. Om te voorkomen dat de soep te zout wordt is het handig om de soep pas op smaak te brengen nadat je het brood hebt toegevoegd
  • Dit is een perfect gerecht om restjes groenten in te verwerken. Voeg bijvoorbeeld eens spinazie, broccoli of blokjes aardappel toe
Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.

ingredients

for 6 bowls

  • olive oil
  • 1
    onion chopped
  • 1tsp
    thyme
  • 3
    wortelen in halve maantjes
  • 1
    prei in halve ringetjes
  • 3 stem
    bleekselderij in plakjes
  • 1 tbsp
    tomato paste
  • 1
    courgette in kwart maantjes
  • 1 can
    cannellinibonen afgespoeld en uitgelekt
  • 1 liter
    bouillon
  • 6 slices
    oud zuurdesembrood in blokjes

Preparation

step 1

Verhit een goede scheut olijfolie in een gietijzeren braadpan (of soeppan) op middelhoog vuur. Fruit de ui in een paar minuten glazig

step 2

Voeg de tijm, wortel, prei en bleekselderij toe en bak dit 10 minuten. Roer regelmatig door. Bak de tomatenpuree al roerend een minuut mee

step 3

Voeg de courgette, cannellinibonen en bouillon toe en roer alles goed door elkaar. Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 10 tot 15 minuten pruttelen

step 4

Je kunt nu kiezen of je het brood even mee wilt koken, of dat je het onderin de kom legt en daar de soep opschenkt. Breng op smaak nadat je het brood hebt toegevoegd. Garneer eventueel met wat extra tijm, zwarte peper, chilivlokken en/of olijfolie

products for this recipe
Product photo of a cast iron skillet from Le Creuset

Cast iron skillet