Vegan portuguese cabbage soup with palm cabbage and smoked bell pepper

Portuguese cabbage soup

Appetizer | Soup Lunch
Lekkere spicy soep, een vegan maaltijdsoep afgeleid van het Portugese Caldo Verde.
prepare

15min

cook

30min

total

45min

Met simpele ingrediënten kun je de heerlijkste soep maken. Dit recept voor Portugese koolsoep bevat boerenkool en aardappel, waardoor het een gezonde, vullende en zelfs een beetje romige soep is. Dit is een plantaardige gevulde soep geïnspireerd op dit recept ↗️ voor Portugese Caldo Verde. Caldo Verde wordt in Portugel gemaakt met de koolsoort Couve Galega, maar die is in Nederland moeilijk verkrijgbaar. Je kunt voor dit recept prima een andere groene kool gebruiken, zoals palm- of boerenkool. Ook met groene kool wordt het een erg lekkere soep.

Een belangrijk ingrediënt van Caldo Verde is Chorizo, wat in een vegan soep natuurlijk niet kan. Maar gelukkig is het met een paar ingrediënten toch lekker kruidig te krijgen. Door een combinatie van knoflook, gerookt paprikapoeder, cayennepeper en komijn komt de smaak wel een beetje in de buurt van chorizo. Het resultaat is een soep met wat pit, die makkelijk te maken is en door de aardappels goed vult. Met een paar sneeën brood en eventueel een salade heb je een complete maaltijd.

Voor dit recept heb je een staafmixer ↗️ of blender nodig.

Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.
This page contains affiliate links. If you order something through one of these links I may receive a compensation for it. This keeps Plantproef in business.

ingredients

for 6 people

  • 2 tbsp
    olive oil
  • 1
    onion chopped
  • 3 cloves
    garlic thinly sliced
  • 1tsp
    gerookt paprikapoeder vervang eventueel met gewone paprikapoede
  • 1tsp
    cayenne pepper
  • 1.5tsp
    ground cumin seed
  • pepper and salt
  • 750 g
    potatoes peeled and cut into pieces
  • 1.5 liter
    water
  • bouillonblokje optioneel. Voeg eventueel extra zout toe om de soep op smaak te brengen
  • 400 g
    kool in heel dunne reepjes het recept vraagt eigenlijk om Couve Galega, een bladkool. Dit is in Nederland moeilijk te krijgen en in veel recepten wordt het dan ook vervangen door boerenkool. Ik gebruikte palmkool (cavolo nero). Van de Portugezen mag dat waarschijnlijk niet, maar het smaakte alsnog erg goed

Preparation

step 1

Verhit de olijfolie in een ruime (soep)pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui tot deze glazig ziet

step 2

Bak de knoflook en kruiden ongeveer 1 minuut mee

step 3

Mocht je wat aanbaksels op de bodem hebben, schenk dan een klein beetje water in de pan en schraap de aanbaksels met een spatel los. Zolang het niet verbrandt is geeft dit veel extra smaak. Voeg vervolgens de aardappels en water toe, roer goed en breng het aan de kook. Voeg nu ook eventueel het bouillonblokje toe

step 4

Kook de aardappels ca. 15 minuten, tot ze net gaar zijn

step 5

Pureer de soep met een staafmixer of in de blender tot een glad geheel

step 6

Voeg de kool toe, en laat nog ongeveer 5 tot 10 minuten meekoken tot deze zacht is

products for this recipe
lees meer over