Photo of Bigos, a Polish stew with sauerkraut

Polish sauerkraut dish (Bigos)

Main course
Bigos is a delicious Polish sauerkraut stew, perfect for autumn and winter when it's colder outside. It's tasty, healthy and very nutritious.
prepare

10min

cook

50min

total

60min

Bigos is een Poolse stoofschotel met zuurkool, en lijkt daardoor wel een beetje op de Sloveense Jota. Hoewel in beide gerechten zuurkool duidelijk de hoofdrol speelt, smaken ze toch heel anders. De Poolse Bigos is kruidiger en heeft door de pruimen een klein zoetje. Net als Jota is Bigos traditioneel met vlees. Deze plantaardige variant bevat aardappel en champignons ter vervanging.

In mijn zoektocht naar een plantaardig recept voor Bigos ben ik heel veel verschillende varianten tegengekomen. Om zo dicht mogelijk bij het gerecht te blijven heb ik ook traditionele recepten bekeken, maar ook die verschilden allemaal. Wel of geen aardappels, gedroogde paddenstoelen, verse of gedroogde pruimen of helemaal geen pruimen. Dit recept gebruikt de ingrediënten die ik in de meerderheid van de recepten terugvond. Om extra vulling te geven heb ik er wel voor gekozen om aardappel toe te voegen, ook al kwam ik die niet in heel veel recepten tegen. Doordat er zoveel verschillende recepten zijn heb je dus erg veel ruimte om ingrediënten toe te voegen of juist weg te laten. De champignons zou je bijvoorbeeld prima kunnen vervangen met wat (gerookte) tofu. Of laat de aardappel weg.

Qua bereidingswijze is er wel één ding aangepast. In de meeste recepten voeg je namelijk de zuurkool samen met het zuurkoolvocht toe. Voor de versie zonder vlees resulteerde dat echter in een wel erg zure Bigos. Langer laten pruttelen verhelpt dit wel iets, maar zonder het zuurkoolvocht vind ik het iets meer in balans.

In Polen wordt Bigos het liefst pas de volgende dag, of zelfs nog een dag later gegeten. Het wordt dan nog lekkerder. Het is ook geschikt om in te vriezen.

Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.

ingredients

for 6 people

  • 6 g
    gedroogde paddenstoelen bij voorkeur eekhoorntjesbrood, maar andere mag ook. Optioneel.
  • 2 tbsp
    vegetable oil
  • 1
    onion chopped
  • 1
    winterpeen in blokjes
  • 2 cloves
    garlic chopped
  • 150 g
    kastanjechampignons schoongemaakt en in kwarten
  • 100 ml
    rode wijn
  • 300 g
    kool in dunne reepjes
  • 200 g
    aardappelen geschild en in hapklare blokjes ongeveer 2
  • 10
    pruimen in dunne plakjes
  • 2 tbsp
    tomato paste
  • 1tsp
    ground cumin seed
  • 1tsp
    majoraan of oregano
  • 1 tbsp
    smoked paprika
  • 1
    bay leaf
  • 6 korrels
    piment
  • 6
    black peppercorns
  • 0.5tsp
    salt
  • 1 pak
    zuurkool vocht afgegoten van 500 gram

Preparation

step 1

Submerge the dried mushrooms in hot water and set aside.

step 2

Heat oil in a large skillet or frying pan for which you have a lid. Add the onion, carrot and garlic and fry for a few minutes until the onion begins to brown. Add the mushrooms and sauté until they start releasing their liquid

step 3

Add the red wine and reduce until about half is left. Strain the dried mushrooms to remove any dirt, but collect the liquid. Add them to the pan along with the liquid

step 4

Add all the remaining ingredients except the sauerkraut(!) to the pan and stir well. Add enough water so everything is just about submerged and bring to a boil. Lower the heat and let it simmer for about 15 minutes until the potato is soft and tender

step 5

Doe ten slotte de zuurkool bij de rest van de ingrediënten in de pan. Meng alles opnieuw goed door en laat het nog 20 tot 25 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout