Spicy potato salad from Fuchsia Dunlop's Sichuan

Sichuan spicy potato salad

Side dish
Dit verrassende bijgerechtje van pittige aardappelsalade met sichuanpeper is in 10 minuten klaar. Lekker bij andere Chinese gerechten
prepare

5min

cook

5min

total

10min

Soms kom je een gerechtje tegen dat erg weinig werk is, waar je niet zoveel ingrediënten voor nodig hebt en wat dan ook nog eens boordevol smaak is. Dit is zo'n gerechtje.

In verschillende Aziatische keukens is het gebruikelijk om niet één hoofdgerecht op tafel te zetten, maar om veel verschillende kleinere gerechten te serveren. Zo ook in Sichuan, de Chinese provincie bekend om de Sichuan (of Szechuan) peper. Deze peper is niet te vergelijken met (en ook niet te vervangen door) andere pepers. Hij is ook wel wat pittigs, maar heeft daarnaast ook iets citrus-achtigs. De belangrijkste eigenschap is wel dat de peper een beetje tintelt in je mond. Niet voor niets heeft het de bijnaam "tingly ash".

Deze peper zit ook in dit recept voor pittige aardappelsalade. Het komt uit het boek Sichuan ↗️ van Fuchsia Dunlop, dé westerse autoriteit op het gebied van de Sichuanese keuken. Dit is overigens absoluut geen veganistisch kookboek.

Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.
This page contains affiliate links. If you order something through one of these links I may receive a compensation for it. This keeps Plantproef in business.

ingredients

for 4 people

  • 300 g
    aardappelen geschild en in reepjes van ongeveer 3mm vastkokend of iets kruimig
  • 1.5
    heldere rijstazijn
  • pinch of
    salt
  • 2 tbsp
    olie om in te bakken
  • 8
    gedroogde chilipepers doormidden en zaadjes verwijderd
  • 1tsp
    sichuanpeper
  • 2tsp
    sesame oil

Preparation

step 1

Zet de aardappelreepjes met genoeg water zodat ze net onderstaan op het vuur. Breng aan de kook en laat ze 2 minuten koken. Giet af in een vergiet en spoel af met koud water. Schud de aardappelreepjes een beetje droog

step 2

Doe de aardappelreepjes in een kom en meng ze met de azijn en een snuf zout

step 3

Verhit de olie in een wok op laag tot middelhoog vuur. Fruit hierin de pepers tot ze verkleurd zijn en beginnen te geuren

step 4

Voeg olie samen met de sesamolie toe aan de aardappels. Meng alles goed door elkaar en serveer