Photo of a pot with vegan pasta puttanesca with chickpeas

Pasta puttanesca with chickpeas

Main course
Perfect voor een doordeweekse avond, met weinig ingrediënten en maar één pan. Een lekker kruidige variant, geïnspireerd door Ottolenghi
prepare

5min

cook

20min

total

25min

Dit gerecht is een combinatie van de eenpans Orrecchietti Puttanesca uit Flavour van Ottolenghi ↗️ en de beschrijving voor een "luie puttanesca" uit de Flavour Thesaurus van Niki Segnit ↗️. Het resultaat is een versimpelde versie van het recept van Ottolenghi. Het recept van Ottolenghi is van zichzelf al vegan, waarin de klassieke ansjovis is vervangen door kikkererwten. Ook is het een veel kruidiger gerecht dan de standaard puttanesca. In dit recept gebruik ik wat minder ingrediënten, en vervang ik de cherrytomaten met zongedroogde. Dit recept wijkt wel veel af van een "klassieke" pasta puttanesca, maar is wel erg lekker.

Pasta Puttanesca is een pastagerecht uit Napels dat eigenlijk vooral met spaghetti wordt gegeten. Puttana is het Italiaanse woord voor prostituee, waar het woord puttanesca van is afgeleid. Het verhaal gaat dat Pasta Puttanesca is ontwikkeld in de bordelen van Napels, om als snel gerecht tussendoor te kunnen eten. Een alternatief idee is dat puttana vertaald zou moeten worden met shit: 'ik heb gewoon een hoop shit uit m'n keukenkastje bij elkaar in een pan gegooid'. Met een combinatie van ansjovis, kappertjes en olijven heeft het in ieder geval veel smaak, en het zijn inderdaad ingrediënten die je altijd in huis kunt hebben. Dit is natuurlijk een recept voor pasta puttanesca zonder ansjovis, waarbij kikkererwten en kruiden veel smaak aan het gerecht geven.

Tips

  • Vervang de zongedroogde tomaten door cherrytomaatjes. Voeg dan wel wat extra zout, en eventueel ook een beetje suiker toe.
  • Doordat de pasta in de saus gaart is de kooktijd meestal iets langer. Houdt ongeveer 1,5 keer de kooktijd aan die op de verpakking staat, maar controleer af en toe of de pasta al eerder gaar is
  • Je kunt de zongedroogde tomaten en kappertjes in één keer toevoegen; ik vind dit echter niet aan te raden. De kans is groot dat de smaken gaan overheersen.
  • Gebruik lekkere olijven van goede kwaliteit. Omdat er geen ansjovis gebruikt wordt zoals vaak wel gedaan wordt in pasta puttanesca, is het een belangrijk ingrediënt in dit gerecht. Goede olijven met veel smaak zijn het echt waard.
  • Ottelenghi gebruikt in zijn gerecht orecchiette, een kleine schelpachtige pasta. Ik gebruikte in dit gerecht conchiglie, wat ook goed werkt. Een andere kleinere pastasoort gaat waarschijnlijk ook goed
  • Wil je graag een kaasvervanger over de pasta? Probeer dan eens dit plantaardige alternatief voor parmezaan
Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.
This page contains affiliate links. If you order something through one of these links I may receive a compensation for it. This keeps Plantproef in business.

ingredients

for 4 people

  • 2 tbsp
    olive oil
  • 2 cloves
    garlic
  • 1 can
    kikkererwten afgespoeld, uitgelekt en drooggedept
  • 2tsp
    smoked paprika
  • 2tsp
    ground cumin seed
  • 1 tbsp
    tomato paste
  • 125 g
    groene olijven ontpit en gehalveerd
  • 2 tbsp
    kappertjes
  • 2tsp
    citroenrasp
  • 4
    tomaat zongedroogd in reepjes
  • 350 g
    schelpachtige pasta bijvoorbeeld orrichiette of conchiglie
  • 600 ml
    bouillon
  • pepper and salt

Preparation

step 1

Verwarm de olijfolie in een grote pan met dikke bodem waar je een deksel voor hebt. Pers de knoflook erin uit en voeg de kikkererwten, gerookt paprika, komijnzaad en tomatenpuree toe. Doe het deksel op de pan en bak de kikkererwten op middelhoog vuur in 12 minuten iets krokant. Roer af en toe door. Zet het vuur lager als het te hard gaat.

step 2

Meng ondertussen in een kleine schaal de olijven, kappertjes, citroenrasp en zongedroogde tomaten door elkaar

step 3

Haal als de kikkererwten een krokant laagje hebben ongeveer een derde uit de pan en zet dit opzij als garnering. Voeg tweederde van het mengsel met de olijven toe en bak twee minuten mee. Voeg de pasta en bouillon toe en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en kook de pasta in 12-14 minuten beetgaar (dit duurt iets langer dan op de verpakking staat, zie tips)

step 4

Roer de rest van het olijfmengsel door het gerecht heen en garneer met de rest van de gebakken kikkererwten. Breng verder op smaak met zwarte peper