Photo of vegan Okonomiyaki  with pointed cabbage

Okonomiyaki

Main | Lunch
Deze hartige Japanse pannenkoek zit boordevol groenten en is dus lekker gezond. Deze variant is zonder ei.
prepare

20min

cook

30min

total

50min

Okonomiyaki is een hartige Japanse pannenkoek gevuld met kool en andere groenten. Traditioneel is het recept met ei, maar deze pannenkoek is eigenlijk net zo makkelijk zonder ei te maken. Met weinig ingrediënten maak je een heerlijke hartige vegan pannenkoek. Serveer met toppings naar keuze, zoals de sausjes in het recept.

Okonomiyaki is een iconisch Japans gerecht dat vooral als streetfood wordt gegeten. De term okonomiyaki bestaat uit twee delen: okonomi wat vertaald kan worden als “wat je lekker vindt” en yaki “gegrild”. De basis van okonomiyaki bestaat uit kool, maar daarnaast kun je eindeloos variëren in andere toevoegingen en toppings. Dit recept houdt het redelijk simpel, en bevat naast kool wortel en champignons. Met zoveel groenten is het een lekker gezonde pannenkoek.

Which cabbage do you use for Okonomiyaki?

Usually Okonomiyaki is made with Chinese cabbage. This cabbage has a mild flavor and is much softer compared to other types of cabbage. This does make it more likely that the pancake will be a bit soggy shen cooking.

Instead of Chinese cabbage, you can use white or pointed cabbage. These you do taste a bit more like cabbage - which is not necessarily a bad thing - but they tend to stay crunchier when cooking.

Wil je een een hartige pannenkoek met een bijzondere kleur? Je kunt ook Okonomiyaki maken met rode kool.

Tips

Okonomiyaki maken is wel even oefenen. Hoe hoog het vuur moet hangt af van het fornuis en de pan die je gebruikt. Als het vuur te laag staat wordt de kool slap, maar als het vuur te hoog staat wordt de buitenkant te bruin terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Deze tips helpen je op weg.

  • Zorg ervoor dat de pan heet genoeg is voordat je begint met bakken
  • Maak de eerste (paar) keer dunnere pannenkoeken
  • Gebruik een anti-aanbakpan
  • Fry in two pans at once. The pancakes take some time to cook through. Frying in two pans speeds up the process considerably.
  • Don't just throw away a failed pancake. Even with overcooked cabbage the pancake is fine to eat, just a little less cripsy.
Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.

ingredients

voor 4 pannenkoeken

voor het beslag

  • 300 g
    flower
  • 150 ml
    water
  • 1tsp
    baking powder
  • 0.5tsp
    salt
  • 300 g
    kool gesnipperd bijvoorbeeld spitskool
  • 1
    small carrot  grated
  • 150 g
    champignon fijngehakt

Mayonaise - Japanse stijl

  • 2 tbsp
    mayonnaise
  • 0.5 tbsp
    apple cider vinegar
  • 1tsp
    maple or agave syrup
  • salt to taste
  • gemalen gedroogd zeewier optioneel

Okonomi sauce alternative

  • 100 ml
    tomatenketchup
  • 2 tbsp
    soy sauce
  • worcestershire sauce not all variants are vegan
  • 2 tbsp
    maple or agave syrup

Preparation

step 1

Mix the flour, water, baking powder and salt in a large bowl forming a smooth batter

step 2

Stir in the vegetables and make sure they are all coated

step 3

Prepare the sauces by mixing the ingredients

step 4

Heat a small non-stick pan over medium-high heat and heat up some oil

step 5

Put a quarter of the batter in the pan. Press with a spatula to compress the vegetables. The pancake should be about 2.5cm thick

step 6

Flip the pancake over after about 10 minutes. Fry the other side until it looks nice and golden brown as well

step 7

Herhaal met de rest van het beslag