Photo of a pan of vegan nasi

Easy weekday nasi with tofu

Main | Lunch
Nasi is een heerlijk gerecht waarbij je rijst lekker veel smaak geeft. Dit vegan recept is perfect om restjes groenten in te verwerken.
prepare

10min

cook

30min

total

40min

Nasi is heerlijk om doordeweeks op tafel te zetten. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare kruidenmix kopen, maar je kunt het heel makkelijk zelf zonder pakjes en zakjes maken.

Een voordeel van nasi is dat het van zichzelf al heel veel smaak heeft, en prima als plantaardig gerecht op tafel te zetten is. Vergeleken bij een gerecht dat is gebaseerd op aardappelen en groenten, mis je bij nasi veel minder snel een stukje vlees. Om toch wat variatie en eiwitten te bieden, zijn er aan dit gerecht tofublokjes toegevoegd.

Dit is een versimpeld recept en komt waarschijnlijk niet in de buurt van authentiekere recepten, maar dat is niet erg. Lekker is het wel. Heb je toevallig trassi en/of laos in huis? Schroom dan zeker niet om dat toe te voegen.

Tips

  • Nasi is een perfect gerecht om restjes groenten in te verwerken. Lekker met onder andere champignons, doperwten, boontjes of broccoli
  • Nasi is de volgende dag misschien nog wel lekkerder. Je kunt de nasi ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren, maar het is ook geschikt om in te vriezen. Daar blijft het ongeveer 2 maanden goed
Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.

ingredients

for 4 people

voor de tofu

  • 250 g
    tofu in blokjes
  • 1 tbsp
    ketjap
  • salt

voor de nasi

  • 300 g
  • 2 tbsp
    oil
  • 1
    onion chopped
  • 2
    wortels in blokjes
  • 2 cloves
    garlic crushed or chopped
  • 2 cm
    gember geraspt
  • 1
    rode peper in plakjes of 2 voor een wat pittiger resultaat
  • 2tsp
    ground cumin
  • 2tsp
    ground coriander
  • 1tsp
    kurkuma
  • 2
    paprika's in blokjes bij voorkeur in verschillende kleuren
  • 1
    prei in ringetjes
  • 1 tbsp
    tomato paste
  • 2 tbsp
    soy sauce
  • 2 tbsp
    ketjap

toppings (optioneel)

  • atjar tjampoer
  • gebakken uitjes
  • seroendeng
  • sambal

Preparation

step 1

Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat afkoelen

step 2

Meng de tofublokjes met de ketjap en een goede snuf zout en zet apart

step 3

Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de ui samen met de wortel en een snuf zout ongeveer 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de knoflook, gember en rode peper toe en bak nog een minuutje mee

step 4

Voeg de komijn, koriander en kurkuma toe en bak het mee tot het begint te geuren. Voeg de paprika en prei toe en laat het nog een paar minuten meebakken. Bak ook de tomatenpuree nog even mee

step 5

Blus zo nodig af met een klein scheutje water en voeg de tofublokjes toe. Roer beetje bij beetje de rijst erdoorheen, tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met de ketjap en sojasaus en een goede snuf peper en zout

products for this recipe
Product photo of a cast iron skillet from Le Creuset

Cast iron skillet

Product photo of a Demeyere wok pan

stainless steel wok pan