Lentil nacho bowl in a cast iron pan with pico de gallo and lime on the side

Lentil nacho bowl

Lunch | Main course | Snack
Het gevoel hebben te snacken zonder je schuldig te hoeven voelen. Deze mexicaanse nachos zijn volgeladen met linzen en groenten.
prepare

5min

cook

25min

total

30min

Every time I eat crips for dinner, I feel like a little kid again. By combining nacho chips with lentils, tomato and avocado, it is still a reasonably healthy choice. Of course, nacho chips are not the healthiest source of carbohydrates, but it is okay to snack every once in a while. And, with this recipe, the remaining ingredients make it a reasonably balanced meal. If you prefer not to serve crips for dinner, you can decide to serve this nacho dish with friends as a snack. Just don't leave it too long, as the chips will soak up the moisture from the sauce.

This recipe is based on the "5 Minute Loaded Lentil Nacho Bowl" by The Happy Pear ️."Epic, incredibly tasty, great party food that is super easy to make." Who wouldn't want that? 5 minutes is a bit understated though (it took me about half an hour), but it's definitely epic. By the way, the lentil bolognese is also great as a pasta sauce and it freezes well, so feel free make some extra. Serve with a salad, if desired.

For the cashew cheese sauce, you'll need a blender

Tips

  • You can also make your own nacho chips by cutting wraps into 8 points, and sprinkle them with some olive oil, salt and bell pepper. After baking them for 10 minutes in a oven preheated to 200 degrees you'll have your home made nacho chips.
  • You can prepare the lentil bolognese and cashew cheese sauce in advance They will both keep for a few days in the refrigerator. The lentil bolognese is also suitable for freezing.
Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.

ingredients

for 4 people

voor de linzenbolognese

  • 1
    neutrale plantaardige olie
  • 1 bunch
    spring-onion chopped
  • 1
    spaanse peper fijngehakt
  • 300 g
    tomaten
  • pinch of
    salt
  • 1 can
    linzen afgespoeld en uitgelekt
  • 1 tbsp
    soy sauce
  • 1 tbsp
    maple or agave syrup
  • 1 can
    diced tomatoes

voor de cashew-kaassaus

  • 150 g
    cashewnoten minimaal 2 uur geweekt, of 10 minuten gekookt
  • 1tsp
    garlic powder
  • 50 g
  • citroensap van een halve citroen
  • 0.5tsp
    salt
  • black pepper to taste
  • chili flakes to taste
  • 100 ml
    water

overige ingrediënten

  • 200 g
    Nacho or tortilla chips
  • 2
    avocado
  • 1 bunch
    verse koriander grof gehakt
  • 1
    limoen sap van
  • pepper and salt to taste
  • jalapeno peper optioneel

Preparation

step 1

Begin met het maken van de linzenbolognese. Verhit de olie in een hapjespan op hoog vuur. Voeg de lente-ui en de helft van de rode peper toe en bak dit tot het bruin begint te kleuren. De rest van de rode peper gebruik je als garnering - Roer de verse tomaten, samen met de snuf zout door de ui en peper

step 2

Roer de verse tomaten, samen met de snuf zout door de ui en peper

step 3

Voeg de linzen, sojasaus en ahornsiroop toe en bak dit een minuut mee. Roer daarna het blik tomatenblokjes erdoorheen en breng aan de kook. Het is na een paar minuten al klaar om te eten, maar het wordt lekkerder naarmate het langer staat. Roer af en toe.

step 4

Terwijl de linzenbolognese pruttelt maak je de cashew-kaassaus. Laat de cashewnoten uitlekken. Stop het samen met alle andere ingrediënten in de blender en blend dit tot het glad en smeuïg is

step 5

Houd wat koriander apart als garnering. Prak de avocado samen met de rest van de koriander, limoensap, peper en zout tot een grove structuur. Het is niet erg als er wat stukjes in zitten

step 6

Om te serveren: leg een laag chips op een groot diep bord. Verdeel hier zoveel linzenbolognese over dat het nog wel goed met de chips op te scheppen is. Verdeel daar weer de cashew-kaassaus overheen. Doe hier een paar schepjes avocado overheen. Herhaal dit eventueel voor nog een laag of doe hetzelfde op een tweede bord. Garneer met de overhouden rode peper en koriander. Houd je van spicy? Doe er dan nog wat plakjes jalapeno-peper bovenop

products for this recipe
Product photo of the vegan cookbook "Vegan cooking for everyone" by the Happy Pear

Vegan cooking for everyone - The Happy Pear