10min
40min
50min
Veel recepten voor paddenstoelensoep zijn gebonden of op zijn minst romig. Dit recept voor heldere champignonsoep is zonder room, maar met heel veel groenten. Naast kastanjechampignons bevat het wortel, prei en boerenkool. Ook bevat het boekweit, waardoor het een extra gezonde maaltijdsoep wordt. Soep met boekweit is in West-Europa wat minder bekend, maar in Oost-Europa juist heel gebruikelijk. Het duurt wel ongeveer 30 minuten voordat de boekweit gaar is, dus het is geen heel snelle soep.
Een belangrijk ingrediënt in deze soep is boekweit. Boekweit lijkt erg op een graansoort, maar is dat niet. Het zijn de vruchtjes van de kruidachtige boekweitplant uit de duizendknoopfamilie. Doordat het geen graan is, maar een plant, wordt het vaak gebruikt als een glutenvrij alternatief. Hoewel het wel evenveel eiwit bevat als graan (ca. 10g per 100g) zijn de voedingsstoffen verder minder vergelijkbaar. Zo bevat boekweit minder B-vitamines dan tarwemeel, maar juist wel weer veel magnesium, kalium en fosfor. Je vindt boekweit in de supermarkt in het schap met natuurvoeding of in de biologische winkel.
Deze soep is op zichzelf al erg lekker en vullend. Serveer met een paar sneeën toast voor een complete maaltijd.
Tips
voor 6 kommen
Verhit de olie in een soeppan. Bak de ui en wortel 5 minuten. Voeg daarna ook de prei en champignons toe en bak tot de champignons bruin worden. Bak op het laatst de knoflook nog een minuut mee
Voeg de boekweit en bouillon toe en roer alles goed door. Breng aan de kook, en laat dit ongeveer een half uur pruttelen
Breng op smaak met peper en zout, voeg de boerenkool toe en laat de boerenkool nog 5 minuten garen