Foto van een kom met heldere champignonsoep, boekweit en boerenkool

Heldere champignon­soep met boekweit

Soep | Lunch | Hoofdgerecht
Deze paddenstoelensoep is niet gebonden, maar juist helder. Vullend, lekker en gezond.
voorbereiden

10min

koken

40min

totaal

50min

Veel recepten voor paddenstoelensoep zijn gebonden of op zijn minst romig. Dit recept voor heldere champignonsoep is zonder room, maar met heel veel groenten. Naast kastanjechampignons bevat het wortel, prei en boerenkool. Ook bevat het boekweit, waardoor het een extra gezonde maaltijdsoep wordt. Soep met boekweit is in West-Europa wat minder bekend, maar in Oost-Europa juist heel gebruikelijk. Het duurt wel ongeveer 30 minuten voordat de boekweit gaar is, dus het is geen heel snelle soep.

Een belangrijk ingrediënt in deze soep is boekweit. Boekweit lijkt erg op een graansoort, maar is dat niet. Het zijn de vruchtjes van de kruidachtige boekweitplant uit de duizendknoopfamilie. Doordat het geen graan is, maar een plant, wordt het vaak gebruikt als een glutenvrij alternatief. Hoewel het wel evenveel eiwit bevat als graan (ca. 10g per 100g) zijn de voedingsstoffen verder minder vergelijkbaar. Zo bevat boekweit minder B-vitamines dan tarwemeel, maar juist wel weer veel magnesium, kalium en fosfor. Je vindt boekweit in de supermarkt in het schap met natuurvoeding of in de biologische winkel.

Deze soep is op zichzelf al erg lekker en vullend. Serveer met een paar sneeën toast voor een complete maaltijd.

Tips

  • Vervang de boekweit voor parelgerst
  • Dit recept gebruikt kastanjechampignons. Deze soep is ook erg lekker met andere paddenstoelen, zoals oesterzwammen of shiitake
  • Ook lekker met spinazie in plaats van boerenkool
  • Wil je toch liever wel een romige soep? Voeg dan op het laatst wat plantaardige room toe
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 6 kommen

  • 1
    ui gesnipperd
  • 2 el
    olie
  • 1
    winterwortel in kwart ringen
  • 1
    prei in ringen
  • 400 g
    kastanjechampignons in plakjes of andere paddenstoelen in hapklare stukken
  • 1 teentje
    knoflook uitgeperst
  • 120 g
    boekweit
  • 1.5 liter
    bouillon groenten of paddenstoelen
  • peper en zout
  • 100 g

Bereiding

stap 1

Verhit de olie in een soeppan. Bak de ui en wortel 5 minuten. Voeg daarna ook de prei en champignons toe en bak tot de champignons bruin worden. Bak op het laatst de knoflook nog een minuut mee

stap 2

Voeg de boekweit en bouillon toe en roer alles goed door. Breng aan de kook, en laat dit ongeveer een half uur pruttelen

stap 3

Breng op smaak met peper en zout, voeg de boerenkool toe en laat de boerenkool nog 5 minuten garen