Photo of creamy polenta with caramelized chicory and walnut-olive salsa

Caramelized endive with creamy polenta

Main course
Dit plantaardige hoofdgerecht met witlof en romige polenta kost iets meer aandacht dan andere gerechten, maar het is het dubbel en dwars waard
prepare

5min

cook

45min

total

50min

Ondanks dat de meeste kooktijdschriften zich niet per se richten op plantaardige gerechten, blader ik er graag in. Veel gerechten zijn met een paar kleine aanpassingen ook heerlijk veganistisch te bereiden. Dit recept voor gekaramellisseerde witlof met romige polenta is daar één van. In het originele recept in de kersteditie van delicious ↗️ werd de polenta op smaak gebracht met ansjovis. Ansjovis laat zich - afhankelijk van het recept - vaak goed vervangen door kappertjes en eventueel wat extra zout.

Dit gerecht behoeft wel wat aandacht. Polenta koken is wat ingewikkelder dan bijvoorbeeld rijst of aardappels. Je moet het vaak doorroeren om aanbakken te voorkomen en ook goed in de gaten houden of de polenta niet te droog wordt. Roer er in dat geval wat extra water doorheen

Tips

  • De walnoten-olijven salsa kun je een dag van tevoren maken
  • Heb je polenta over? Spreid dat dan uit in een laag van ongeveer 1cm dik. Laat het minstens een uur opstijven in de koelkast, maar een hele nacht kan ook. Snijd het in langwerpige driehoeken (of smalle rechthoekjes), bestrijk ze met olijfolie en bestrooi met polenta. Bak het in een voorverwarmde oven op 220°C in 30 minuten krokant. Keer halverwege om.
Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.

ingredients

for 4 people

voor de polenta

  • 250 ml
    vegetable milk
  • 350 ml
    water
  • 100 g
    polenta
  • 30 g
    plantaardige boter in blokjes
  • 1
    citroen rasp en 1 el sap voor bij de witlof
  • 2 tbsp
    kappertjes
  • salt

voor de witlof

  • 1 tbsp
    olive oil
  • 1 tbsp
    maple or agave syrup
  • 1 clove
    garlic pressed
  • 4 stronkjes

voor de salsa

  • 50 g
    walnuts coarsly chopped
  • 50 g
    (kalamata) olijven ontpit en grof gehakt
  • 1
    chilipeper in ringetjes
  • 1 tbsp
    olive oil
  • pepper and salt

Preparation

step 1

Breng de plantaardige melk en het water in een ruime pan aan de kook. Voeg de polenta toe, roer door en kook het met een deksel op de pan in 35 minuten op heel laag vuur gaar. Roer regelmatig en kijk of er nog vocht nodig is

step 2

Bereid ondertussen de witlof. Meng het citroensap met de ahornsiroop, olijfolie, knoflook, 30ml water en een snuf zout. Doe dit samen met de witlof in een koekenpan met deksel en stoof de witlof in ongeveer 5 minuten beetgaar

step 3

Verwijder het deksel, zet het vuur hoger en karamelliseer de witlof 10 minuten, tot het vocht verdampt is en de witlof mooi bruin kleurt. Draai regelmatig om

step 4

Terwijl de witlof bakt kun je de salsa maken. Meng hiervoor de walnoten, olijven en chilipeper met de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout

step 5

Meng ten slotte de boter, kappertjes en citroenrasp door de polenta en serveer direct