Photo of gado-gado with celeriac and kale

Gado gado with celeriac and kale

Main | Lunch
Voor deze gado-gado rooster je najaarsgroenten in de oven. Heel anders dan je bij de Chinees gewend bent, maar zeker niet minder lekker
prepare

10min

cook

35min

total

45min

Dit recept voor gado-gado heeft andere ingrediënten én een andere bereidingswijze dan de Indonesische gado-gado. Het bevat groenten die in Nederland alleen in het najaar verkrijgbaar zijn die je roostert in de oven. De gebakken knolselderij combineert erg goed met de pindasaus. Door de combinatie met aardappel en gerookte tofu is deze gado-gado een complete maaltijd.

Je kent Gado-gado misschien wel als een gerecht dat je bij de Chinees bestelt. Een lekker groentengerecht met pindasaus. gado-gado is van oorsprong een Indonesisch gerecht, dat daar wel iets anders is dan wat je bij onze Chinees aantreeft. Op Java wordt het ook koud als salade gegeten. Dit recept, geïnspireerd op de gado-gado uit Azië van Meera Sodha, is, zoals wel meer recepten uit dat boek, niet authentiek. Het is een variant met knolselderij en boerenkool die je roostert in de oven. Hierdoor wordt de boerenkool lekker crispy. Perfect dus voor de herfst en winter.

This is a stand-alone dish and does not need rice. But it's perfectly fine if you do serve it with a bowl of rice. Or turn it into a small feast and serve it with this nasi goreng. Want to make it even more festive? Add some bowls with bean sprouts and emping or cassava crackers to the table.

Tips

  • Voor dit gerecht gebruik ik het liefst niet-voorgesneden boerenkool. Dit is vaak in het najaar te koop bij de biologische winkel of op de markt. Voorgesneden boerenkool werkt ook, maar dat gaat wat sneller. Houd het dan goed in de gaten
  • Massaging kale? Yes! You will see that it really changes te kale. When you massage it, the tough fibers of the kale already start to break down a bit. The result is a much more tender and extra delicious kale
  • De verhouding voor de pindasaus is sterk afhankelijk van de pindakaas die je gebruikt. Bij een dikke pindakaas heb je veel meer water nodig dan bij een slappere pindakaas. Voeg dan ook zo nodig extra smaakgevers toe
  • Geen zin om zelf pindasaus te maken? Kant-en-klare gaat ook prima
  • Voor dit recept heb je een staafmixer of blender ↗️ nodig
  • Want to know more about Asia from Meera Sodha? Read my review here
Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.
This page contains affiliate links. If you order something through one of these links I may receive a compensation for it. This keeps Plantproef in business.

ingredients

for 4 people

  • 600 g
    knolselderij geschild, in kwarten en daarna in dunne plakken gesneden
  • 600 g
    vastkokende aardappelen schoongeboend en in hapklare stukken
  • salt
  • 2 tbsp
    raapzaadolie
  • 200 g
    boerenkool de bladeren in grove stukken van de stengels gescheurd afhankelijk of je het voorgesneden of niet koopt
  • 200 g
    gerookte tofu in plakjes van 0.5cm

voor de gado-gado saus

  • 100 g
    pindakaas
  • 150 ml
    water
  • 2tsp
    bruine basterdsuiker of een andere zoetmaker
  • 2 tbsp
    tamarinde
  • 2
    rode peper grof gehakt
  • 1 tbsp
    soy sauce

Preparation

step 1

Verwarm de oven voor op 220°C. Bedek een bakplaat met bakpapier. Meng de knolselderij en aardappel in een grote kom met een goede snuf zout en een eetlepel olie en verdeel het over de bakplaat. Bak 25 minuten in de oven tot de groenten bruin beginnen te kleuren

step 2

Bereid ondertussen de kool voor. Doe deze in dezelfde bak als de groenten en een halve eetlepel olie. Kneed de boerenkool een paar minuten door. Hierdoor komen de sappen vrij en bakt het veel mooier in de oven

step 3

Maak de dressing door alle ingrediënten in de blender of met een staafmixer te mengen tot een gladde massa. De dikte van de saus kun je zelf bepalen. Ik vind het het lekkerst als het iets wateriger is dan pindasaus, maar nog niet zo dun als een dressing

step 4

Haal de groenten uit de oven en keer ze om. Voeg de boerenkool toe en bak nog 8 minuten in de oven. Hussel halverwege door, zodat de bovenkant niet aanbrandt. Houdt voorgesneden boerenkool extra goed in de gaten

step 5

Bak ten slotte de tofu. Verhit een eetlepel olie in een anti-aanbakpan en bak de gerookte tofu 2 minuten per kant

step 6

Haal de groenten uit de oven en leg ze op een serveerschaal. Verdeel de plakjes gerookte tofu erover. Maak af met de gado-gado dressing

products for this recipe
Product photo from Meera Sodha's Asia

Asia - Meera Sodha