Foto van Chili sin Carne met pompoen

Chili sin Carne met pompoen

Lunch | Hoofdgerecht
Plantaardige versie van Mexicaanse Chili sin Carne met een herfstige twist. Een perfect meal-prep gerecht! Lekker als lunch of avondmaaltijd.
voorbereiden

10min

koken

25min

totaal

35min

Naarmate de dagen korter en kouder worden neemt de behoefte aan verwarmende stoofschotels toe. Chili is daarvoor een lekker voedzame optie, met lekker veel eiwitten door de peulvruchten. Veel recepten voor Chili sin Carne zijn al vegan, en daar hoort dit recept ook bij. Deze versie is extra geschikt voor de herfst door de toevoeging van blokjes pompoen.

Dit recept voor Mexicaanse Chili sin Carne is een van die gerechten waarvoor je de meeste ingrediënten op voorraad kunt hebben, waarmee je vervolgens met weinig moeite en ook niet al teveel tijd een heerlijk resultaat krijgt. Het is ook nog eens een heel voedzaam gerecht, met lekker veel groenten en bonen. Zo is het meteen een goede bron van proteïne.

Tips

  • De pompoen maakt het gerecht extra geschikt voor de herfst, maar het is ook erg lekker met zoete aardappel
  • Voeg ook eens een paprika toe
  • Dit gerecht laat zich heel goed opnieuw opwarmen. Maak dus vooral extra voor de lunch de volgende dag (of de dag daarna)
  • Geen zin om het de volgende dag op te eten? Chili is ook erg geschikt om in te vriezen
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 el
    olie
  • 1
    ui gesnipperd
  • 2 teentjes
    knoflook geperst of fijngehakt
  • 1
    spaanse peper in ringetjes of 1-2 theelepels chilipoeder
  • 125 g
    champignons in reepjes
  • 1
    komijnzaad
  • 1 tl
    paprikapoeder
  • 1 el
    tomatenpuree
  • 1 tl
    cacaopoeder
  • 350 g
    pompoen in hapklare blokjes
  • 1 blik
    tomatenblokjes
  • 400 ml
    bouillon
  • 1 blik
    zwarte bonen afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik
    kidneybonen afgespoeld en uitgelekt
  • 250 g
    mais
  • peper en zout

toppings (naar smaak)

  • verse koriander
  • limoen
  • nacho- of tortillachips
  • spaanse peper in ringetjes

Bereiding

stap 1

Verhit de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit de ui tot glazig. Voeg de peper en knoflook toe en bak een minuut mee.

stap 2

Bak de champignons 5 minuten mee. Voeg daarna de komijn, paprika, tomatenpuree en cacao toe en bak het nog een minuut al roerend door

stap 3

Roer de pompoenblokjes erdoorheen en zorg ervoor dat het goed gemengd is. Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe, roer door en breng het aan de kook. Zet het vuur laag, dek het af met een deksel en laat het 10 minuten pruttelen

stap 4

Proef of het extra peper of zout nodig heeft. Roer de bonen en maïs erdoorheen. Breng het opnieuw aan de kook en laat het weer 10 minuten pruttelen. Voeg als het te dik wordt extra water toe

stap 5

Serveer met rijst, platbrood en/of nachochips

handige producten voor dit recept
Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan