Scramble of chickpeas on a slice toasted bread with lettuce

Chickpea scramble

breakfast
Wil je weer eens iets anders dan scrambled tofu? Maak dan deze scrambled chickpeas. Net zo makkelijk, minstens zo lekker!
prepare

5min

cook

15min

total

20min

Eieren horen bij pasen. De paashaas verstopt eieren, en bij het paasontbijt of de paasbrunch staan er altijd één of meerdere bereidingen van ei op tafel. Nu is scrambled tofu een goed plantaardig alternatief voor ei, maar je hoeft je niet alleen maar tot tofu te beperken.

Dit recept gebruikt kikkererwten als eiwittenbron. Dit recept is geïnspireerd door een recept uit Isa Does It ↗️, een boek waar ik maar uit blijf koken. Helaas is dat boek ontzettend slecht verkrijgbaar, maar gelukkig geldt dat niet voor het minstens zo goede Veganomicon ↗️. Voor veel van haar recepten neemt Isa Chandra Moskowitz bekende en minder bekende Amerikaanse gerechten als uitgangspunt, en tovert die om tot een heerlijk plantaardig gerecht. Dat geldt ook voor dit recept. Door een groot deel van de kikkererwten te stampen heeft het resultaat wel iets weg van scrambled egg: vandaar chickpea scramble. De citroen en dille maken het gerecht helemaal af.

Het is, net als de meeste recepten van Isa Chandra Moskowitz, geen ingewikkeld gerechtje en ook lekker snel klaar. Zelf vind ik het het lekkerst met een beetje sla en kiemgroenten, maar het kan ook goed zonder.

Tips

  • Gebruik een pan zonder anti-aanbaklaag. Je stampt de kikkererwten met een pureestamper of vork, waardoor een anti-aanbaklaag zou kunnen beschadigen
  • Maak de scrambled chickpeas af met een beetje kala manak (zwavelzout). Daardoor smaakt het wat meer naar ei
  • Dit gerecht is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Bak het even op voordat je het wilt eten
  • Zin in iets pittigs? Dit is ontzettend lekker met wat srirachasaus
Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.
This page contains affiliate links. If you order something through one of these links I may receive a compensation for it. This keeps Plantproef in business.

ingredients

for 4 people

  • 2 tbsp
    oil
  • 1
    red onion thinly sliced
  • salt
  • 2 tin
    kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
  • 0.5tsp
    kurkuma
  • black pepper
  • water
  • 2 cloves
    garlic chopped
  • 1tsp
    dille 1 el als je verse dille gebruikt
  • 2 tbsp
    lemon juice

Preparation

step 1

Verhit 1 eetlepel olie in een pan met dikke bodem. Fruit de rode ui in 5 tot 7 minuten tot hij bruin begint te worden

step 2

Voeg de kikkererwten toe en bak even mee. Stamp ongeveer 3/4 van de kikkererwten fijn met een pureestamper of vork. Voeg de overgebleven eetlepel olie toe en roerbak de kikkererwten tot ze bruin beginnen te kleuren. Voeg de kurkuma en zwarte peper toe en roer alles nog even door

step 3

Roer een paar eetlepels water door de kikkererwten om te voorkomen dat ze te droog worden. Schuif ze naar één kant van de pan, en bak in het vrijgekomen deel de knoflook 30 seconden mee. Meng alles door elkaar

step 4

Voeg de dille en citroensap toe, breng op smaak met peper en zout en roer alles nog één keer door. Serveer op geroosterd brood

products for this recipe
Product photo of a Demeyere wok pan

stainless steel wok pan