Photo of a bowl of winter kale salad with roasted pumpkin and apple

Kale salad with pumpkin and apple

Side dish | Main course | Salad Lunch
This salad with kale is super healthy and nutritious. A perfect dish to get lots of nutrients.
prepare

15min

cook

25min

total

40min

Boerenkool is vooral bekend van de boerenkoolstamppot, maar kan ook heel goed rauw gegeten worden. Deze salade combineert boerenkool met pompoen, appel en quinoa en is daardoor ontzettend gezond. Een perfect gerecht om, als het nodig is, weer wat balans in je eetpatroon te brengen.

Een belangrijke stap in het gerecht is om de boerenkool te kneden. Dit lijkt misschien een beetje raar, maar daardoor kneus je de vezels en wordt de boerenkool malser en smaakvoller. Ook wordt de salade hierdoor makkelijker te verteren.

Tips

  • De verhoudingen in dit recept komen niet zo nauw. Je kunt prima iets meer van het een of het ander toevoegen, zonder dat het gerecht uit balans raakt. Pas wel de hoeveelheid dressing aan
  • Of je de pompoen wel of niet schilt is een kwestie van voorkeur. De schil van een flespompoen is heel dun en ook goed eetbaar. Niet schillen maakt het gerecht wat makkelijker en sneller.
Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.

ingredients

for 4 people

voor de pompoen

  • 400 g
    flespompoen in blokjes van 1,5 tot 2cm
  • 0.5 tbsp
    oil
  • pepper and salt

for the salad

  • 100 g
    quinoa
  • 300 g
  • 50 g
    pumpkin seeds
  • 0.5 tbsp
    water
  • cinnamon
  • 1
    appel in stukjes

for the dressing

  • 1
    citroen 1 tl geraspte schil en 2 el sap
  • 1 tbsp
    olive oil
  • 2 tbsp
    maple or agave syrup
  • 1 tbsp
    mustard

Preparation

step 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de pompoen met de olie, peper en zout en verspreid de blokjes over de bakplaat. Bak in 20 tot 25 minuten goudbruin

step 2

Kook de quinoa volgens de verpakking gaar. Zet opzij terwijl je de rest van de salade maakt

step 3

Om rauwe boerenkool smaakvoller en beter verteerbaar te maken is het van belang dat je het eerst goed kneed. Hiermee kneus de je vezels en komt er sap in het blad vrij. Een paar minuten is genoeg

step 4

Meng de pompoenpitten met de halve eetlepel water en besprenkel met wat kaneel. Rooster ze in een koekenpan ongeveer 5 minuten. Laat afkoelen voordat je ze aan de salade toevoegt

step 5

Roer de boerenkool met de pompoen, quinoa, appel en pompoenpitjes door elkaar. Meng alle ingrediënten voor de dressing en doe dit door de salade. Breng op smaak met peper en zout