Photo of a plate of potato salad with olives, capers and dill

Potato salad with olives and capers

Side dish | Salad
As delicious as potatoes are hot, at summer I eat them cold more often than not. This vegan potato salad is light and creamy at the same time, and nicely flavored by the olives and capers
prepare

5min

cook

25min

total

30min

As it gets warmer, I tend to choose for a potato salad rather then serving hot potatoes. A potato salad can sometimes be pretty unhealty, because some salads contain loads of mayonnaise. Very tasty, but not something you probably want to eat every day. With this recipe I choose a middle ground: there is definitely some mayonnaise in it, but it is diluted with water resulting in a much lighter dish.

Het recept is geïnspireerd op een recept uit The Plantpower Way van Rich Roll ↗️. Dat is een ontzettend inspirerend boek met veel heerlijk gezonde vegan recepten, maar in de aardappelsalade gaat flink veel mayonaise. Voor dit recept heb ik dat aangepast, maar mocht je zin hebben in zo'n lekkere volle aardappelsalade: voeg dan zeker meer mayonaise toe en laat eventueel het water achterwege.

Curious about my favorite cookbooks and kitchen items? Check them out on my products page.
This page contains affiliate links. If you order something through one of these links I may receive a compensation for it. This keeps Plantproef in business.

ingredients

for 4 people

  • 1 kg
    aardappelen schoongeboend en in grove stukken
  • 3 tbsp
    vegetable mayonnaise
  • 1 tbsp
    mustard
  • 1 tbsp
    olive oil
  • 1 tbsp
    water
  • pepper and salt
  • 15
    zwarte olijven ongeveer
  • 1 tbsp
    kappertjes optioneel
  • dille grof gehakt naar smaak
  • pumpkin seeds

Preparation

step 1

Kook de aardappelen in gezouten water gaar, maar niet té gaar. Ze zijn klaar als je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken, zonder dat ze uit elkaar vallen

step 2

Meng in een grote kom de plantaardige mayonaise met de mosterd, olijfolie en het water. Breng op smaak met peper en zout

step 3

Laat de gekookte aardappelen uitlekken, en haal eventueel de schil eraf. Snijd ze in blokjes van ca. 2 cm. Dit komt niet zo nauw. Voeg de aardappelblokjes toe aan de kom met de saus, en roer de saus van onderaf door de aardappels heen

step 4

Roer vervolgens de olijven, kappertjes en dille er voorzichtig doorheen. Garneer met wat extra dille en de pompoenpitjes

products for this recipe
Product photo of The Green Barbecue from Rukmini Iyer

The Green Barbecue - Rukmini Iyer

lees meer over