Koken met groenten uit het seizoen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. De groenten zijn lekkerder, de teelt kost minder energie en ze zijn vaak ook nog eens een stuk betaalbaarder. Ook zorgt koken met groenten uit het seizoen ervoor dat je gevarieerder eet, met maaltijden die goed passen bij het weer buiten. De herfst vraagt met al zijn knollen en kolen om lekker veel soep, stamp- en stoofpotten en heerlijke gerechten uit de oven.
Ik kook het liefst met groenten die in Nederland zijn geteeld. Dan kook je bijna automatisch met de groenten uit het seizoen. Het is daarbij wel belangrijk om er rekening mee te houden dat groenten die in verwarmde kassen worden geteeld niet per se duurzamer zijn dan groenten die uit warmere Europese landen worden geïmporteerd.
In november is het volop herfst en kunnen we onze lol op met veel verschillende soorten kool en knolgroenten. Zo is november een uitstekende maand voor knolselderij en palmkool, ook wel cavolo nero.
Wat er daadwerkelijk verkrijgbaar is is afhankelijk van het weer. Zo kan het zijn dat groenten eerder of juist later geoogst worden.
Op een gure herfstdag is het heerlijk om je op te warmen aan een lekkere kom soep. De mogelijkheden voor soep zijn eindeloos. Een paar voorbeelden:
Naast soep zijn ook stoofschotels kenmerkend voor de herfst. Plantaardige stoofpotten hebben minder lang nodig dan de varianten met vlees, waardoor je ze extra vaak op tafel kunt zetten.