Peulvruchten zijn ontzettend gezond. Boordevol eiwit zijn ze onmisbaar bij een veganistisch voedingspatroon, maar eigenlijk ook als je wel dierlijke producten eet. In veel plantaardige recepten kom je kikkererwten of linzen tegen, maar er zijn nog veel meer lekkere peulvruchten. Wil je graag meer bonen eten, maar weet je niet zo goed wat je er allemaal mee kunt? Deze 7 recepten helpen je op weg om nog vaker peulvruchten op tafel te zetten.
Hét plantaardige bonenrecept is natuurlijk Chili sin Carne. Dit van origine Mexicaanse gerecht heeft denk ik bij alle vegetariërs en veganisten wel eens op tafel gestaan. Het is een heerlijk gerecht waarin je verschillende soorten bonen kunt combineren. Samen met een kruidige tomatensaus en verschillende groenten is het een heerlijk vullend en voedzaam gerecht. Én, niet geheel onbelangrijk, je kunt er nachochips bij serveren om het extra lekker te maken.
👩🍳 Ook maken? Kijk hier voor het recept voor plantaardige Chili sin Carne met pompoen.
Je vindt in veel Mexicaanse gerechten bonen terug, en zo ook in deze taco's met zoete aardappel en zwarte bonen. In plaats van de bonen in zijn geheel te gebruiken, verwerk je ze tot een spread met een pittige kick. Dit combineert heel goed met de zoete aardappel. Perfect voor op zonnige lentedagen.
👩🍳 Zin in taco's? Kijk hier voor het recept.
Dit is een heerlijk gerecht voor als het koud is. Maar het kan ook als het wat warmer is. Wij hebben Jota in Slovenië ook bij 30°C gegeten, en ook toen smaakte het erg goed. In dit gerecht combineer je bonen naar keuze (bijvoorbeeld kidney- of borlottibonen) met zuurkool en aardappel tot een erg goed vullende en smaakvolle stoofpot. Dit gerecht is de volgende dag nog lekkerder, dus maak lekker veel.
👩🍳 Kijk hier voor het recept voor plantaardige Jota.
Deze Portugese rijstschotel is een gerecht dat zich erg goed leent om doordeweeks te maken. Het is weinig werk, je hebt er maar één pan voor nodig en het staat in 40 minuten op tafel. Door de combinatie van witte bonen, groene kool en rijst is het een compleet gerecht, maar een snee brood en een salade maken het extra lekker. Het is ook nog erg goed op te warmen, dus maak vooral extra veel. Zo kun je het de volgende dag ook nog eten.
👩🍳 Ook zin in een makkelijk gerecht? Kijk dan hier voor het recept.
Plantaardige burgers zijn vaak nogal hit or miss. Soms zijn ze perfect, soms vallen ze bij het bakken uit elkaar en een andere keer zijn de burgers weer veel te slap. Deze burgers zijn hier een hit. Ze zijn ontzettend makkelijk en lukken eigenlijk altijd. In tegenstelling tot veel andere plantaardige burgers zijn ze ook geschikt voor op de bbq.
👩🍳 Kijk hier voor het recept voor plantaardige burgers met zwarte bonen.
Dit gerechtje is wel wat bewerkelijk en heeft wat tijd nodig, maar het is het meer dan waard. De knolselderij wordt in de oven gegaard met een gochujang-glaze, waardoor hij een Koreaans tintje krijgt en lekker pittig word. Dat, in combinatie met de bijna romige zwarte bonen en de frisheid van de groene salsa maakt het een gerechtje waarin veel gebeurt. De kleuren zijn ook nog eens prachtig op je bord.
👩🍳 Zin in lekker veel smaak op je bord? Kijk dan hier voor het recept.
Ik zal het meteen maar toegeven: dit is een beetje een raar gerecht. Maar misschien juist daarom wel zeker de moeite waard. Deze pizzabonen zijn een soort Italiaanse bonen in tomatensaus met een plantaardige vervanging voor mozzarella op basis van cashewnoten. Heerlijk om een een stuk brood in te dopen. Dit is voor mij op en top comfort food, maar dan zonder dat ik me er al te schuldig over hoef te voelen.
👩🍳 Ook maken? Kijk hier voor het recept voor pizzabonen met cashew-mozzarella.
Hierboven staan natuurlijk maar een paar (maar wel heel lekkere) recepten met bonen, terwijl er nog veel meer mogelijk is. Gebruik de zoekfunctie op Plantproef om te zoeken op ingrediënten, om zo nog meer recepten te vinden.