De courgette is familie van de komkommer. Niet zo verrassend, want ze lijken door de kleur en vorm best wel op elkaar. Toch zet je ze heel anders in in de keuken. De komkommer bevat heel veel vocht en is heerlijk in salades, terwijl de courgette wat steviger is en ook in warme gerechten goed tot zijn recht komt.
Oorspronkelijk komt de courgette uit Mexico en het zuiden van de VS, die via Spanje in Europa bekend werd. Hoewel de courgette in Zuid-Europa al veel langer gebruikt wordt, is de courgette nog niet zo heel lang in Nederland populair. Er heeft wel een inhaalslag plaatsgevonden: de courgette is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken.
De courgette is een zomergroente, en zijn van Nederlandse bodem het best verkrijgbaar van juli tot en met september. Courgette die in de kas wordt geteeld is langer verkrijgbaar, ongeveer van februari tot en met november.
Courgette bewaar je het beste op een koele en donkere plek, het liefst buiten de koelkast. Daar blijven ze een paar dagen tot een week goed.
Je kunt courgette ook invriezen. Snijd de courgette dan in de gewenste vorm, en blancheer het een paar minuten. Verpak het in een luchtdichte bak of zak. Zo blijft de courgette zeker een half jaar goed.
Courgette heeft niet ontzettend veel smaak van zichzelf en is daardoor breed in te zetten. Hoewel je het veel tegenkomt in de Zuid-Europese keuken, past het ook goed in de Aziatische keuken. Daarnaast wordt de courgette niet voor niets ook wel zomerpompoen genoemd: het werkt vaak heel goed om 's zomers courgette te gebruiken in plaats van pompoen. Zo maak je gerechten die je misschien eerder in de winter zou eten lekker fris. Probeer het bijvoorbeeld eens in Doenjang Jjigae, een heerlijke Koreaanse stoofpot.
Doordat courgette van oorsprong een zomerse groente is, doet hij het ook heel goed in zomerse gerechten. Zo is hij heerlijk om te grillen en aan een salade of pastaschotel toe te voegen. Ook is het natuurlijk samen met aubergine en tomaat een essentieel onderdeel van ratatouille. Maar je kunt courgette ook heel goed rauw verwerken, bijvoorbeeld als courgetti.
Bij de groenteboer zie je ze soms wel liggen: courgettebloemen. Die zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook eetbaar! Het makkelijkst en mooist zijn ze als je ze rauw aan een gerecht toevoegt, bijvoorbeeld als onderdeel van een salade. Maar je kunt ze ook frituren, roerbakken of in de oven garen.